מאת: פאר פרינט

הטכנולוגיות המתקדמות חולשות על כל תחומי החיים ולא מפסיקות להדהים. בואו ניקח למשל את עולם הדפוס ומדפסות תלת ממד. לא ירחק היום עד שנוכל להדפיס הכול, כולל הכול. זה ישנה את פני האנושות כפי שהכרנו עד כה ויטרוף את הקלפים בכל המובנים. אנשים יוכלו להדפיס בעצמם כל מה שחפץ ליבם, להדפיס בביתם אריזות, מוצרים, מאכלים ואפילו, אולי זה ישמע מופרח, אפילו את ביתם.

הדפסת בתים בתלת מימד

 

קח לך אישה והדפס לה בית.

אמנם אנחנו מופתעים בכל פעם מחדש למשמע האפשרויות הבלתי נגמרות של הדפסת D3 אבל למעשה מדובר על טכנולוגיה יחסית ותיקה הקיימת משנות ה – 80 של המאה ה – 20 ואינה חדשה כמו שחושבים.

המדפסת הראשונה פותחה לצרכי מחקר ובנייה של את טיפוס למוצרים, ההצלחה המטאורית הפכה את האופציה לאטרקטיבית עבור שפע תעשיות לרבות רפואה ומדע על כל גווניו, חלל, קמעונאות ועוד והיא ממשיכה לחדור לכל הנישות הקיימות ואפילו לעולמות הבניה.

אדריכלים וחברות בניה הבינו את הפוטנציאל האדיר שיש בהדפסה של שלושה ממדים, החל מהדפסת מודלים והדמיות וירטואליות, החל מתצוגה של פרויקטים גדולים ועד לגימורים של מבנה או נכס יחיד, הכל אפשר להראות בדגם מוקטן בשלושה ממדים.

מה שהחל כהדפסת מודל התפתח יחסית מהר לרצון להדפיס את ה – real thing דהיינו, הדפסה של מבנה בגודל טבעי. היו מי שרק שחקו עם המחשבה ועם החלום להדפיס בניינים, גשרים ובתי מלון והמרוץ אחר ההגשמה החל להיות רציני. בעשור האחרון קמו לא מעט חברות סטארט אפ אשר הכריזו על החזון ואכן יש כמה שאפילו יישמו את הטכנולוגיות, החל מבית תעלות שנבנה באמסטרדם באמצעות הדפסת תלת ממד ועד לאחוזה שלמה שהודפסה בסין. לא מעט מדינות נכנסו למרוץ ההדפסות הזה והצפי הוא שהשוק יגיע בשנת 2024 למעל 1.5 מיליארד דולר.

בית קטן (ומודפס) בערבה

ללא ספק, בתים מודפסים בתלת ממד מחוללים מהפכה בענף הבניה והנדל"ן בכך שהם הופכים את בניית הבית למהירה יותר, זולה יותר ואפילו ירוקה ובת קיימא יותר. למעשה, ניתן תוך פחות מ-24 שעות להדפיס את הבסיס והקירות לבית קטן בערבה, או בכל מקום על הגלובוס.

אז איך זה עובד?

ברור לכולם שמדובר על מדפסת ייחודית וחומרים מותאמים כמו גבס או בטון, ואולי זה נשמע מופרך, זה בהחלט אפשרי, שכבה אחר שכבה, כפי שמדפיסים מודלים או כל מוצר אחר במדפסת D3.

  1. כמו בכל הדפסה יש לייצר את המודל אותו רוצים להדפיס, דהיינו שרטוט היורד לפרטי פרטים בהתאם לרצונות ולצרכים של בעלי הבית העתידיים
  2. את השרטוט שולחים למדפסת תלת הממד, זאת באמצעות כלים טכנולוגים המכונים תיב"ם, תוכנות תכן וייצור בעזרת מחשב, המשלבות תוכנות של  CAD( Computer Aided Design) ו – CAM (Computer Aided Manufacturing) הכל מתוכנן ומעוצב על המחשב בתוכנות מותאמות ובאופן דיגיטלי הפקודות נשלחות למדפסת לייצר את המבנה. המדפסת מעבדת את הקובץ הדיגיטלי בעוד המדפיס נדרש ללא את חומר הגלם הרצוי. כאמור ניתן להדפיס בגבס, בטון או חומרים אורגניים אחרים בהתאם לחוזק ולחזון.
  3. בדרך כלל מבוצעות 2 פעולות טרם תחילת ההדפסה הלכה למעשה. הדבר הראשון הוא בדרך כלל מייצרים דגם מוקטן של המבנה, מחומרים זולים ורק לאחר אישור אדריכלי מדוקדק ניגשים להדפיס את המבנה, כמו כן מותקנות מסילות מסביב לאתר הבנייה על מנת לכוון את הזרוע הרובוטית האחראית על הזרקת החומרים, מאחר שמדובר על הדפסה בבטון ללא מגע יד אדם, יש צורך לוודא שתערובת הבניה תגיע למקום הנדרש ותתיישב היטב בתבנית.
  4. לחיצה על PRINT והמדפסת פועלת באופן אוטומטי בהתאם לסקיצה ולהוראות
  5. פינישים של הבניה. כיום תהליך ההדפסה המתואר לעיל מספק רק את בסיס הבית ואת הקירות. עדיין יש צורך בבניה נוספת ובעבודה פיזית על מנת להכין את הבית למגורים.

ביתי מבצרי ב – 3D?

יש לא מעט יתרונות בהדפסה של בתים, יש הגורסים כי מדובר על האלמנט שיפוצץ את בועת הנדל"ן ויפתור את מצוקת הדיור הגלובאלית. אך מעבר להצהרות הללו ניתן לראות יתרונות נוספים:

  • מהירות – מדובר על בניה מהירה ותוך כמה ימים יש בית יציב
  • עלות – ללא ספק, בתים מודפסים בתלת ממד הם זולים באופן משמעותי מכל סוג בניה אחר. מכלול עלויות הבנייה נמוכות באופן משמעותי, ללא צורך בכח אדם רב ובפונקציות שונות.
  • יצירתיות – ניתן לעצב לבד בלי להיעזר בשירותי אדריכל ולבנות הלכה למעשה את בית החלומות, התאמה אישית מבחינת צרכים וכמובן מבחינה אדריכלית ועיצובית.
  • קיימות – בנייה תלת ממדית מתהדרת בשרשרת אספקה רזה, ​​קצרה ולא בזבזנית עם אפשרות לשמור על הסביבה בצורה מיטבית
  • יעילות – העובדה שהכל מודפס דיגיטלי ומחושב היטב מפחיתה בזבוז של חומרי גלם מאחר שהכמויות ידועות ומחושבות במדויק. זה מייצר פחות פסולת, מה שאומר חסכון לכיס וגם לאיכות הסביבה.

מעבר ליתרונות חשוב גם לשים את החסרונות והקשיים על השולחן (גם אם הוא בעצמו מודפס). אחד החסמים המשמעותיים הוא מחיר המדפסות הייעודיות לבניה, מדובר על מערכות יקרות מאוד מאוד, סכומים שלא כל חברת בניה יכולה או רוצה לשאת אותן. זאת בנוסף לעובדה כי עדיין אין תקינה ברורה וחד משמעית של גופים בינ"ל לרהות מכון התקנים הישראלי, אין הסמכות לעובדים בתחום, אין תקן לתוצרי ההדפסה וניכר כי לא בטוחים עדיין שהמבנה בטוח לאכלוס ומגורים.

לסיכום, אולי עדיין אי אפשר להדפיס בית מושלם וזה נמצא רק בגדר שלד, קירות וחלום, אבל לא ירחק היום שגם את שאר החלקים יוכלו להדפיס בקלות, בלי מאמץ או מגע יד אדם. זה מתחיל בקטן, ערי העולם מלאות בתוצרי הדפסה של שלושה ממדים, ספסלים, גשרים, פסלים ואנחנו מאמינים שתוך כמה שנים יודפסו גם בתים מוגמרים. כי טכנולוגיה כמו טכנולוגיה אינה עוצרת בחסמים ותמיד יהיה האדם עם החזון ללכת ולהגשים.

דילוג לתוכן