מאת: פאר פרינט

תולדות הדפוס מימי קדם ועד ימינו

כאשר מביטים על עולם הדפוס כיום, כשלכל אחד יש מדפסת בבית או במשרד ומפעלי הדפוס מייצרים חלומות מודפסים בצורות, אופנים ועל מגוון רחב של חומרים, קשה להבין איך היה כאן קודם, לפני שהמציאו את הדפוס המודרני.

באופן עקרוני משמעות הדפוס היא העברת מידע וגרפיקה למדיה ספציפית ויצירה של מספר עותקים זהים של כיתוב, עיצוב או ויז'ואל. צורות דפוס מוקדמות כוללות חותמות גוש, מטבעות מרוקעים, טביעות חרס והדפסת בד.

 

מכונת דפוס ישנה - וינטג'  

הדפוס הקדום

למעשה שיטות דפוס כאלה ואחרות היו קיימות כבר משנת 3500 לפני הספירה וישנן עדויות שהשתמרו מימי בני התרבות השוּמֶרית ותושבי מסופוטמיה, אשר השתמשו בחותמות גליליות כדי לאשר מסמכים שנכתבו על לוחות חרס וחימר. כאשר היסטוריונים מתבקשים להניח את האצבע על מי נחשב ל"ראשוני המדפיסים" רבים מהם רואים את הסינים כראשונים  שעסקו בהדפסה, הן בהדפסת אבן והן בהדפסת עץ. בסין העתיקה השתמשו במשטחי הדפסה מפוסלים באבן (שורשי הליתוגרפיה) או לוחות עץ מגולפים.

אחת משיטות הדפוס העתיקות ביותר היא מה שמכונה דפוס באבן, דהיינו שימוש באבנים חצובות, חימר וחרסים להדפסה על בדים. יש לכך הוכחות מאזורים שונים בעולם ודוגמאות סיניות, מצריות, רומיות, ביזנטיות ועוד.  הסינים השתמשו בצבעים על בסיס שמן אשר נמרחו על אבן בכתב או ציור ראי בהתאם לעיטור הרצוי ומכאן עברו אל הבדים. הדפס האבן מהווה את שורשי הלִיתוֹגְרַפְיָה שהתפתחה במאות המאוחרות יותר.

בסביבות 200 לפני הספירה החלה להתפתח בסין שיטת דפוס בעץ, הדפסה מגלופות עץ המכונה גם קְסִילוֹגְרַפְיָה. השיטה שימשה תחילה לעיטור בדים ובהמשך להדפסה על נייר. הדפס עץ או חיתוך עץ הנה שיטת הדפסה וציור בה תמונה או ויז'ואל נחרטים או מגולפים לתוך משטח עץ, כאשר החלקים המודפסים נשארים על המשטח והחלקים הנותרים מוסרים בעדינות. לאחר מכן החלקים המודפסים בתמונה מצופים בצבע, באמצעות גלגלת דיו ולאחר שלב זה מניחים בד או נייר על המשטח ומפעילים לחץ רב. בימי קדם הלחץ הונח באמצעות כלים ידניים ולאחר מכן מכבש דפוס ייעודי. הלחץ מעביר את הדיו למשטח הבד או הנייר והתוצר הוא תמונת מראה של המשטח המגולף. הדוגמאות המוקדמות ביותר מיוחסות לשושלת האן הסינית וכוללות בדי משי מעוטרים בהדפסת פרחים במספר צבעים.

הטכניקה דרשה מיומנות ציור וגילוף גבוהות ומדויקות מאחר שהאומן שרטט וגילף במהופך את תבליט העיצוב הנדרש, צבע את הגלופה בדיו, העביר לנייר המונח תחת המכבש והמתין לייבוש ולתוצר הסופי, פעולה זו השתכללה והיא היוותה השראה לדפוס המתקדם אשר נעזר בגלופות העץ אשר יצרו מילים והובילו ברבות השנים לדפוס של עיתונים וספרים.

 הדפוס המודרני

הרבה מאוד דיו זרם במכונות הדפוס ומעל הגלופות, מימי מהפכת הדפוס אי שם סביב המאה ה – 15 לספירה ועד ימינו ומרתק לראות שיד הטכנולוגיה עדיין נטויה. כאשר מדברים על הדפוס המודרני נהוג לכנות את יוהן גוטנברג כאבי המהפכה. אמנם הוא לא המציא דבר חדש, רק שכלל את הקיים ולכן נחשב לפורץ דרך.

גוטנברג שיפר באופן משמעותי את שיטת הדפוס שהיתה נהוגה מאות בשנים ויצר את מה שמכונה דפוס הבלט, שיטה אשר הפכה את עולם הדפוס לפשוט, זול ויעיל יותר. עד תקופה זו הכינו את לוחות ההדפסה של העמוד השלם מיחידה אחת של לוח עץ או אבן, נדרשה עבודת אומן אשר גילף או פיסל את האיור או האותיות לשימוש חד פעמי של הלוח. עתה הגיע גוטנברג עם רעיון מהפכני של הפרדת האותיות, כל אות נמצאת על גלופה בודדת וכך בעת הצורך ניתן לייצר שורות של טקסט וכך לעמד עמוד שלם בכל פעם בסידור מחודש של האותיות, לשימוש רב פעמי. מאחר שהיה צורף בעל ידע נרחב ביציקה והטבעה הכין את גלופת האותיות מסוג מתכת ייחודי שניתן היה לעשות בו שימוש חוזר ולנקותו בנקל.

המהפכה של גוטנברג הובילה להוזלת משמעותית של עלויות הדפוס, זאת בשל העובדה שניתן היה למחזר את החומרים והם לא היו לשימוש חד פעמי והן בשל העובדה שלא היה צורך עוד באומנים מומחים וניתן היה להעסיק כח עבודה פחות מיומן. מהפכת הדפוס הצליחה להפיץ את המילה הכתובה בכל שכבות האוכלוסייה ומה שהיה שמור לבני מעמדות גבוהים נכנס כמעט לכל בית. ללא ספק, מהפכת הדפוס מהווה את השער לשיטות דפוס רבות שהתפתחו. ישנן לא מעט שיטות דפוס שונות המקובלות כיום וניתן לחלק אותן לשני עקרונות, הדפסה ישירה והדפסה עקיפה.

 

מפעל דפוס אופסט    

אז, איך להדפיס לכם?

שיטת הדפוס נקבעת עפ"י אופן המוצר וחומר הגלם. חשוב להבין כי לאופן ההדפסה יש השפעה על איכות התוצר ולשקלול הרחב נכנסים גם פרמטרים כגון הכמויות הנדרשות, תקציב נתון, נראות המוצר והחזר ההשקעה של הלקוח.

כאמור ישנן שתי טכניקות עיקריות, הדפסה ישירה כשמה כן היא, טכניקה המתארת את הקשר הישיר בין הלוח או הגלופה המדפיסה ובין החומר עליו מדפיסים, דף, בד וכד'. כך שישנו מגע ישיר בין המשטח המדפיס ובין החלק במודפס. כאן נכנסות גם השיטות הקדומות של הדפסת עץ ואבן ואפילו דפוס הבלט של גוטנברג. כמו כן בהדפסה הישירה נכללים גם דפוס המשי, פלקסוגרפיה  המכונה פלקסו ומהותו גלופות גומי גמישות, דפוס חריטה או שקע, דפוס צילינדר, טמפוגרפיה ועוד.

הדפסה עקיפה באופן עקרוני מציגה את העובדה כי בין הלוח המדפיס לדף המודפס אין קשר ישיר, דהיינו אין מגע בין המשטח המדפיס לבין החומר עליו מדפיסים וקיים משטח נוסף המקשר בניהם, מה שמכונה בהגה המקצועית בלנקט. כיום, רוב הדפוס מתבצע בצורה עקיפה בעיקר בשתי דרכים, דפוס אופסט והדפסה דיגיטלית.

דפוס אופסט, ((Offset printing הינה שיטת ההדפסה המודרנית המקובלת כיום בענף הפרינט, במיוחד בהפקות גדולות ובינוניות של הדפסה אחידה ואיכותית.  באופן עקרוני מדובר על תהליך העברת צבע המתבסס על העיקרון האלמנטרי ששמן ומים אינם מתערבבים כך שהדיו אינו מועבר ישירות על הנייר או המצע עליו מדפיסים.

תהליך ההדפסה מבוסס על הכנה של לוחות נפרדים לכל צבע דיו שישמשו בהדפסה וגלילי בלנקט נפרדים לכל צבע, מדובר על צבעי הבסיס מהם נגזרים שאר הגוונים. הלוחות המשמשים להדפסת אופסט עשויים אלומיניום גמיש,  המדיה שאמורה להיות מודפסת, נצרבת בלוח ואז מורכבת על גליל מכונת הדפוס דרכו עוברים הצבעים המתאימים אל הלוח.  הלוחות כוללים שני אזורים נבדלים, אלה שיקלטו את הצבע ויעבירו אותו דרך "שמיכת הגומי" לכיוון הדף ואזורים ריקים. המדיה מוטבעת באמצעות חומר כימי, אמולסיה, כאשר הצבע נצמד רק לחלקי הלוח הצרובים באמולסיה,  בעוד השאר נשטף באמצעות מים באזורים הריקים. ההדפסה מתרחשת As Is  ולא בכתב מראה.

שיטת הדפסה עקיפה נוספת היא הדפוס הדיגיטלי (למידע נוסף). שיטת דפוס ממוחשבת המעניקה מענה מהיר ומדויק לצרכי דפוס ומידע דיגיטליים המגיעים כקובץ או ישירות מן המחשב. אין צורך בגלופות או בהתאמות צבעים, הכל יוצא מדויק ואיכותי.

ב'פאר פרינט' מפעל הדפוס מהגדולים והמובילים בארץ לייצור אריזות (למידע נוסף), הדפסת תוויות והדפסת מדבקות (למידע נוסף), ניתן לבחור בשיטות דפוס מהמתקדמות בעולם לרבות קדם דפוס והשבחות. בית הדפוס מתמחה בשיטות ההדפסה המובילות בתחום ומספק במערך של one-stop-shop תוצרים איכותיים למגוון רחב של לקוחות ותעשיות. אלה נהנים משירות End To End כאשר כל התהליך מתבצע "בבית" מתחילתו ועד סופו ואנו מספקים פתרון פונקציונאלי מלא מקצה לקצה.

דילוג לתוכן